Čisti međuzubni prostori za doživotno zdravlje zuba i desni

Briga o međuzubnim prostorima važan je korak u svakodnevnoj oralnoj higijeni, a za osobe s različitim oblicima parodontalne bolesti nezamjenjiva. Za potpunu higijenu zuba i desni, kao i svjež dah, uz zubnu četkicu potrebno je upotrebljavati i međuzubne četkice. Bitno je da se međuzubne četkice mogu jednostavno i sigurno umetnuti u međuzubni prostor, da se njihova vlakna u potpunosti šire u međuzubnom prostoru te da učinkovito čiste desni i bočne strane zuba, bez rizika od ozljeda.

Zdrava 2019. godina!

Na kraju svake godine neizbježno je analiziranje 365 dana koje ostavljamo iza nas. 01. siječnja okrećemo novi list te pravimo popis planova i ciljeva za novu godinu. Jedni ih vole zapisati, dok si ih drugi okvirno određuju. U koju skupinu Vi pripadate? Nalazi li se na Vašem popisu više smijeha? Provjerite zašto bi smijeh i zdravlje trebali biti na vrhu Vašeg popisa i prioriteta za 2019.

Kontrola zubnog plaka kada je oralna higijena otežana

Neki dentalni zahvati mogu nam na određeno vrijeme ograničiti ili onemogućiti učinkovito mehaničko uklanjanje zubnih naslaga. Jedan od takvih zahvata je vađenje ili operacija umnjaka. Pri liječenju i oporavku ne bismo trebali prihvaćati kompromise u kvaliteti oralne higijene. Što možete učiniti kako bi higijena bila uspješna i potpuna, a da pri tome ne uzrokuje dodatne poteškoće?

Nježnost koja govori

Često smo čuli izreke: ''Smijeh je pola zdravlja'', ''S osmijehom je sve lakše'', ''Dan bez smijeha je izgubljen dan''… Ono što im je zajedničko svim ovim izrekama jest da vrijede stoljećima, a novija istraživanja su potvrdila da su itekako istinita - ljudi koji se često smiju žive duže i imaju više uspjeha u životu.

Osjećaj suhih usta ne smijemo zanemariti

Svatko se barem jednom u životu sreo s osjećajem suhih usta. Uzročnici su možda bili viroze, povišena tjelesna temperatura, trema, trenutci pred javnim govorom ili pak konzumacija određene, posebno slane hrane. Povremeni osjećaj suhoće nije opasan, ali ako se osjećaj suhoće javlja češće i postane stalan tada je potrebno razmisliti o njegovom uzroku. Suha usta ili kserostomija je posljedica smanjenog ili pak potpunog prestanka stvaranja, odnosno lučenja sline. U osjećaju suhih usta ne razmišljamo kao o bolesti, ali vrlo lako mogu biti simptom nekih bolesti. Na suha usta se često žale starije osobe, ali to nema nikakve veze s godinama nego s lijekovima koje uzimaju.

Kako održavati oralnu higijenu kad je četkanje otežano?

Za održavanje zdravih zuba i desni najvažnije je učinkovito i temeljito uklanjanje zubnih naslaga, odnosno četkanje zuba. Znači, potrebno je upotrebljavati ispravne proizvode – a dva najvažnija proizvoda su: četkica za zube i međuzubna četkica. Međutim, što napraviti kada je četkanje otežano?

Kada četkica za zube i međuzubna četkica nisu dovoljni

Događa se da unatoč odgovarajućem odabiru i upotrebi zubne i međuzubne četkice i konaca za zube ne možemo osigurati dovoljne uvjete za održavanje dobre oralne higijene. Uzroka za to može biti više. Stres, hormonski poremećaji, oslabljeni imunološki sustav, operativni zahvati, vađenje zuba, itd. Kod fiksnih ortodontskih aparata postoji mnogo teško dostupnih mjesta koji otežavaju temeljito četkanje zuba. U takvim situacijama dobra pomoć su tekućine za ispiranje usta, paste za zube i gelovi koji sadrže sastojke s antibakterijskim djelovanjem.

Profesionalno čišćenje zuba

Čak i ako održavamo oralnu higijenu kao pravi stručnjaci i koristimo proizvode za čišćenje zuba kao pravi profesionalci ipak je poželjno ići na redovite preglede kod svog doktora dentalne medicine. Stomatolog će pregledati zube sa svojim instrumentima i ako je potrebno profesionalno očistiti zube jer jednostavnije može uočiti mjesta koja možda nisu u potpunosti očišćena četkicom za zube, a gdje se zubni kamenac već stvorio. Naime, abeceda oralnog zdravlja započinje s redovitim posjetima doktoru dentalne medicine. Bilo to svakih nekoliko mjeseci, polugodišnje ili pak samo jednom godišnje.

Zubni kamenac

Poznata izreka kaže: „Kamen do kamena palača“. Ali što ako se na zubima nakuplja zubni kamenac? On ne donosi ništa dobro. Dapače, samo loše može proizići iz zubnog kamenca. Nastavite čitati i saznajte što je zubni kamenac, kako nastaje i što možete učiniti da ga se riješite i da spriječite njegovo nastajanje.

Nešto drugačije o zubnim pastama

Prva asocijacija na spomen četkice za zube za mnoge je pasta za zube, ali i obrnuto.

Ali jeste li znali da za učinkovitu higijenu zdravih zuba čak i nije potrebna pasta? Danas znamo da je učinkovito čišćenje ključno mehaničko uklanjanje štetnih bakterija plaka sa svih zubnih ploha. To postižemo odgovarajućom mekanom četkicom za zube s više tisuća vlakana koja nježno ulaze u rub desni, međuzubnim četkicama i zubnim koncima.