Kontrola zubnog plaka kada je oralna higijena otežanaNeki dentalni zahvati mogu nam na određeno vrijeme ograničiti ili onemogućiti učinkovito mehaničko uklanjanje zubnih naslaga. Jedan od takvih zahvata je vađenje ili operacija umnjaka. Pri liječenju i oporavku ne bismo trebali prihvaćati kompromise u kvaliteti oralne higijene. Što možete učiniti kako bi higijena bila uspješna i potpuna, a da pri tome ne uzrokuje dodatne poteškoće?

Osmice ili umnjaci posljednji su trajni zubi koji rastu i to vrlo često nepravilno te su zbog toga teže dostupni za čišćenje. Tom području treba posvetiti dodatnu pozornost i temeljitiju njegu. Uzrokuju li nam umnjaci dodatne poteškoće potrebno je posavjetovati se sa svojim doktorom dentalne medicine o njihovom uklanjanju i zajednički potražiti najbolje moguće rješenje. Prije takvog zahvata potrebno je znati da će mehanička kontrola zubnih naslaga tijekom tog razdoblja biti dodatno otežana i da je tada od velikog značaja imati dodatni plan za održavanje oralne higijene.

Oralna higijena umnjaka

Za kvalitetnu higijenu zuba koji su iz različitih razloga teže dostupni preporučljivo je uz zubnu četkicu upotrebljavati i dodatne pomoćne alate, kao što su snopičasta četkica i četkica s malom glavom. Ponekad je uz mehaničko čišćenje od velikog značaja i kemijska potpora, npr. zubna pasta, gel, tekućina za usta s posebnim zaštitnim dodacima, kao što je klorheksidin. Sastojak klorheksdina dodatno štiti zube od karijesa i pomaže u sprječavanju nakupljanja zubnih naslaga koje mogu uzrokovati pojavu upale desni. Također ublažava natečenost desni, pojedine oblike upale desni koje su posljedica rasta umnjaka. Umnjaci zaslužuju dodatnu pažnju, ne samo zato što rastu na teže dostupnim mjestima i često ih zbog toga samo površno očistimo, već i zato što ih tijekom rasta većinom prekriva zubno meso (desni). Na taj način u zubnom mesu nastaju džepovi gdje se bakterije vole duže zadržavati. Netemeljito čišćenje dovodi do lančane reakcije. Na umnjaku se pojavljuje karijes te ukoliko se i nadalje ne provodi temeljita oralna higijena, karijes se širi na ostale zube. Ponekad i unatoč trudu, dodatna higijena nije dovoljna te je ipak potrebno osmice izvaditi.


Higijena nakon vađenja ili operativnog zahvata

Bez obzira na koji će način doktor dentalne medicine izvaditi umnjake, zbog unosa tekućine i hrane posebna higijena svakako je potrebna. Ako nakon operativnog zahvata četkanje nikako ne možete zamisliti, poželjno je i preporučljivo koristiti tekućine za usta, paste i gelove s klorheksidinom zbog njegova antibakterijskog učinka. Klorheksidin se apsorbira u meka i tvrda tkiva u ustima i dokazano pomaže u sprječavanju nastanka zubnih naslaga, no ipak ima i neke neželjene nuspojave. To su moguća obojenja zuba, koja se pojavljuju lokalno i nisu dugotrajna.(natrij lauril sulfat), koji je sastavni dio većine drugih pasti na tržištu, a može uzrokovati pojavu afti, ali i poništiti učinak klorheksidina.

Curasept ADS® proizvodi sadrže različite koncentracije klorheksidina, a njihovu prihvatljivost osigurava patentirana »Anti-Discoloration System« (ADS ®) formula, koja smanjuje mogućnost smeđih obojenja na zubima i sluznici. Curasept ADS® tekućine za usta ne sadrže alkohol i ne isušuju sluznicu usta te smanjuju mogućnost promjene okusa. Za veću učinkovitost i dugotrajnost uz tekućine za usta preporučljiva je i uporaba Curasept ADS® zubne paste ili gela. Oni ne sadrže sastojak NLS-a (natrij lauril sulfat), pjenila koje sadrži većina zubnih pasti i uzrokuje mogućnost pojave afti te značajno smanjuje učinkovitost klorheksidina.

Uporaba proizvoda s klorheksidinom svakako se preporučuje u skladu s uputama dentalnog stručnjaka. Najčešće se u prva 24 sata nakon operativnog zahvata ne preporučuju nikakve intervencije u ustima – pogotovo na području rane. To vrijeme je potrebno da rana malo zacijeli te nakon toga možemo nastaviti s provođenjem odgovarajuće oralne higijene i na tom mjestu.