Zubni kamenacPoznata izreka kaže: „Kamen do kamena palača“. Ali što ako se na zubima nakuplja zubni kamenac? On ne donosi ništa dobro. Dapače, samo loše može proizići iz zubnog kamenca. Nastavite čitati i saznajte što je zubni kamenac, kako nastaje i što možete učiniti da ga se riješite i da spriječite njegovo nastajanje.

Što je zubni kamenac

Zubni kamenac su zapravo tvrde zubne naslage. On nastaje na način da mekane, mineralizirane zubne naslage, pod utjecajem soli koja se nalazi u našoj slini, stvrdnjavaju. Ukoliko se mekane zubne naslage temeljito ne uklone nastaje zubni kamenac i to najčešće na rubovima između zuba i desni.

Spriječimo nastanak zubnog kamenca

Zubni kamenac ne nastaje automatski, već se javlja ako se mekane zubne naslage ne uklanjaju redovito i temeljito. Upotrebom pravih proizvoda za oralnu higijenu mekane zubne naslage možemo ukloniti i na taj način spriječiti pojavu zubnog kamenca. Uklanjanjem zubnih naslaga s mekanom četkicom za zube, pogotovo čisteći zube malim kružnim pokretima uz rub između zuba i desni i međuzubnim četkicama čistimo sve površine zuba i na taj način sprječavamo pretvaranje mekanih zubnih naslaga u zubni kamenac. Ukoliko niste sigurni u kvalitetu svog četkanja i to možete lako provjeriti. UpotrebomPlaquefinder tableta možete jednostavno saznati da li ste dobro i kvalitetno očistili svoje zube. Dvobojni sustav detekcije zubnih naslaga boji stare zubne naslage u ljubičasto, a svježe, mlade zubne naslage boji u crvenu boju. Ukoliko Vam se zubi oboje, bilo u ljubičastu, bilo u crvenu boju, možete jednostavno vidjeti koje dijelove zuba niste dobro očistili i gdje trebate posvetiti posebnu pažnju prilikom četkanja zuba. Na taj način eliminiramo greške prilikom četkanja i izbjegavamo pojavu zubnog kamenca.

Zubni kamenac je tu – i što sad

Kada se mekane zubne naslage mineraliziraju i nastane zubni kamenac tada pri njegovom odstranjivanju mogu pomoći doktor dentalne medicine ili dentalni higijeničar. Ponekad nam prisutnost zubnog kamenca može javiti čak i naš jezik, koji je odličan pomagač za provjeru čistoće zuba. Međutim, budući da se ne možemo uvijek osloniti na naš jezik da detektira zubni kamenac, potrebno je redovito posjećivati svog doktora dentalne medicine radi preventivnih stomatoloških pregleda koji su idealni za sprječavanje nastanka i razvoja zubnog kamenca. Iako zubni kamenac zvuči kao nešto bezopasno, ali to nije tako. Zubni kamenac može uzrokovati upalu desni, gingivitis, koji je jedan od glavnih uzroka za razvoj parodontalne bolesti.