Nešto drugačije o zubnim pastamaPrva asocijacija na spomen četkice za zube za mnoge je pasta za zube, ali i obrnuto.

Ali jeste li znali da za učinkovitu higijenu zdravih zuba čak i nije potrebna pasta? Danas znamo da je učinkovito čišćenje ključno mehaničko uklanjanje štetnih bakterija plaka sa svih zubnih ploha. To postižemo odgovarajućom mekanom četkicom za zube s više tisuća vlakana koja nježno ulaze u rub desni, međuzubnim četkicama i zubnim koncima.

Ipak, mnogima je nezamislivo svakodnevno prati zube bez korištenja paste. Također postoje i situacije kada je četkanje otežano, a pasta neophodna. Možda će Vam nekoliko razbijenih mitova o pastama pomoći pri odabiru prave paste za zube kada se sljedeći put nađete ispred polica punih pasti za zube. Važno je znati da nije svaka pasta dobra za naše oralno zdravlje.


Mit br. 1: Što se pasta više pjeni, ona je učinkovitija

Za pjenjenje paste za zube zaslužan je SLS (sodium lauril sulfat). SLS je jeftini deterđent, uobičajeni dodatak šamponima za kosu, gelovima za kupanje i sredstvima za čišćenje, koji na učinkovitost paste za zube nema nikakvog utjecaja. Dapače, SLS može čak i oštetiti mikrofloru u ustima i prouzročiti mikroskopske rane iz kojih nastaju afte – bolne ranice u ustima.

Mit br. 2: Što više paste stavimo na četkicu za zube, bolje čistimo zube

Više paste za zube ne znači automatski da su zubi bolje očišćeni. Važno je koristiti ispravnu tehniku četkanja, a dovoljna količina paste za zube je veličine zrna graška. Sljedeći naše savjete možete uštedjeti novac jer će pasta trajati dulje.

Mit br. 3: Pasta za zube uklanja neugodan zadah

Mnoge paste za zube sadrže razne eterične aditive i prekomjerno jake arome koje utječu na osjećaj okusa i daju dojam svježine. Tako u stvarnosti samo kratkotrajno prikrivaju loš zadah kojeg su prouzročile bakterije, bez uklanjanja stvarnog uzroka. Uklanjanje neugodnog zadaha najbolje se postiže uklanjanjem bakterija koje ga stvaraju, kroz pravilno četkanje zuba, ali i upotrebom drugih pomoćnih sredstava kao što su međuzubne četkice, konci za zube i strugač za jezik.

Mit br. 4: Pasta za izbjeljivanje zaista izbjeljuje zube

Paste za zube koje obećavaju bijele zube obično sadrže abrazivne čestice (plastične) ili kemijske izbjeljivače, perokside, koji mogu biti štetni za desni i trajno oštetiti caklinu zuba. Stoga je najbolje odabrati nisko abrazivnu pastu za zube, što bi trebalo biti navedeno na ambalaži. U većini slučajeva bolje je izbjegavati paste za izbjeljivanje jer mogu učiniti više štete nego koristi.

Mit br. 5: Određene vrste pasti za zube mogu zaštiti zube i osigurati svjež dah i do 12 sati

To je nemoguće postići. Kroz 12 sati zubi dolaze u doticaj s hranom i pićem, što potiče razvoj bakterija. Nakon kave, čaja ili soka dah više nije tako svjež, a pogotovo nakon hrane. Rješenje nije smanjenje konzumacije hrane i pića jer tada ne proizvodimo dovoljno sline koja ima vrlo važnu funkciju – ona djeluje antibakterijski, antivirusno, mehanički čisti, kontrolira pH vrijednost u ustima, odstranjuje ostatke hrane iz različitih područja usne šupljine i opskrbljuje zube prijeko potrebnim mineralima. Manje sline u ustima povećava šanse za loš zadah. Stoga nakon svake konzumacije hrane i pića lagano isperite zube čistom vodom.