Osjećaj suhih usta ne smijemo zanemaritiSvatko se barem jednom u životu sreo s osjećajem suhih usta. Uzročnici su možda bili viroze, povišena tjelesna temperatura, trema, trenutci pred javnim govorom ili pak konzumacija određene, posebno slane hrane. Povremeni osjećaj suhoće nije opasan, ali ako se osjećaj suhoće javlja češće i postane stalan tada je potrebno razmisliti o njegovom uzroku. Suha usta ili kserostomija je posljedica smanjenog ili pak potpunog prestanka stvaranja, odnosno lučenja sline. U osjećaju suhih usta ne razmišljamo kao o bolesti, ali vrlo lako mogu biti simptom nekih bolesti. Na suha usta se često žale starije osobe, ali to nema nikakve veze s godinama nego s lijekovima koje uzimaju.

Važnost sline

Uloga sline u ustima je neprocjenjiva. Njezino redovito stvaranje:

  • vlaži tkiva
  • čisti usnu šupljinu
  • započinju probavni proces prilikom žvakanja.

Slina također:

  • djeluje antivirusno,
  • mehanički čisti,
  • kontrolira ph vrijednost u usnoj šupljini,
  • odstranjuje ostatke hrane iz različitih, teško dostupnih dijelova,
  • opskrbljuje zube s potrebnim mineralima.

Ako se smanji lučenje sline, ili ako lučenje sline stane mogu se javiti problemi s prehranom, gutanjem, govorom, ali i problemi s spavanjem. Posljedice suhih usta, ako potraju duže vrijeme, mogu biti brojne i mogu uključivati: parodontalna bolest, karijes, gubitak zuba, oštećenje sluznice usta, neugodan zadah, smanjen osjet okusa hrane, osjećaj peckanja u ustima u upala gornjeg probavnog trakta.

Zašto su usta suha?

Osjećaj suhih usta može biti kratkotrajan ili dugotrajan. Kratkotrajno suha usta mogu biti posljedica tjeskobe, stresa, depresije, pomanjkanje vitamina, disanje kroz usta, povišeni krvni trak, hormonske promjene, pušenje. Uzroci dugotrajnog osjećaja suhih usta može biti radioterapija, operativni zahvati glave ili vrata, dijabetes, Sjögrenov sindrom, reumatski artritis, ali i redovito uzimanje različitih lijekova (kao npr. antidepresivi, antihistaminici, lijekovi protiv upala, lijekovi za Parkinsovu bolest, itd.).

Prva pomoć

Pomoć za početak može biti redovito pijenje malih gutljaja vode. Liječnici i stomatolozi za kratkotrajno rješenje problema suhih usta također preporučaju žvakaće gume bez šećera. Svrha vode i žvakaćih guma je potaknuti protok sline tako da slina može vršiti svoju zaštitnu funkciju. Ono što se ne preporuča jest upotreba tekućina za ispiranje usne šupljine i pasti za zube koje u sebi sadrže NLS (natrij lauril sulfat) kao ni konzumacija kave, alkohola i gaziranih pića.

Ostala sredstva koja mogu pomoći

Kod dugoročnog problema suhih usta prva pomoć nije dostatna. Pijenje vode ne može dati osjećaj dugotrajne vlažnosti, niti može zamijeniti slinu i njezine ulogu u održavanju oralnog zdravlja cijelih usta i osjećaja svježine i ugodnosti.

Stoga se u tim slučajevima okrećemo proizvodima koji u sebi sadrže aktivnu tvar, namijenjenu njezi suhih usta, pomažući pritom zadržati vlagu u ustima, i formirati slinu. Pritom je izuzetno važno ne zaboraviti na svakodnevnu, redovitu oralnu higijenu jer se u suhim ustima karijes i upala parodntalnih tkiva razvijaju brže nego u ustima s normalnom vlažnošću. Preporuča se korištenje blagih pasti za zube s hidratizirajućim tvarima i bez NLS-a, kao i tekućine za ispiranje usne šupljine koje ne sadrže alkohol. Za dugotrajno vlaženje tijekom noći, ali i po danu možete koristiti hidratantne gelove s posebnim tvarima koje se polako oslobađaju i osiguravaju dugotrajnu vlagu ustima. Takvi gelovi istovremeno sprječavaju i nastanak plaka. Suha usta ne ovise o starosti i nisu dio starenja, stoga da i se otkrio uzrok suhih usta posjetite svog liječnika i doktora dentalne medicine.