Neka prvo iskustvo četkanja bude ugodno i zabavno

Iako mliječni zubi ispadnu nakon nekoliko godina i na tom mjestu izrastu trajni zubi, njihovu brigu ne treba zanemariti. O dječjim zubima moramo posebno brinuti jer su zbog tanke cakline osjetljiviji na nastanak karijesa. Neredovita i nepravilna higijena mliječnih zuba može naštetiti trajnim zubima koji se krenu razvijati odmah nakon što izraste prvi mliječni zub.

Njega dječjih usta

Briga o oralnoj higijeni djeteta treba započeti čak i prije nego se pojavi prvi zub. Budući da svako razdoblje u djetetovom razvoju ima svoje specifičnosti, tako se i oralna higijena treba prilagoditi različitim razdobljima djetetova razvoja – treba prilagoditi proizvode za oralnu higijenu, ali i pristup oralnoj higijeni. Naravno, važan je i pozitivan primjer oralne higijene koji će djeca vidjeti od svojih roditelja. O tome kako održavati mliječne zube pročitajte u nastavku članka.

Dijete i strah od stomatologa

Skrb o oralnoj higijeni počinje i prije pojave prvih zubića. Za brigu o higijeni djetetovih usta su zaduženi roditelji, koji svojim odnosom prema čišćenju zuba značajno utječu i na dijete. Pa ipak, bez obzira na to koliko predano skrbimo za zdravlje svojih ili dječjih zuba i usne šupljine, općenito preventiva obuhvaća još jedan značajan dio koji bi djeca, a i brojni odrasli, najradije preskočili, a to su – redoviti posjeti stomatologu.

Mliječni zubi


Prvi mjeseci djetetova života iznimno su važni zbog rasta i razvoja zdravih zuba, ali i zbog osobnog razvoja djeteta. Što su djeca više izložena različitim podražajima, veći je i učinak na njihov psihički i osobni razvoj. Što je više podražaja, poput sisanja, gutanja, grizenja, to je bolji razvoj čeljusti i zuba.