Upozorenje Naša web stranica www.zdrav-osmijeh.com koristi „kolačiće" kojima omogućavamo sigurno i napredno korisničko iskustvo. Više o pojedinačnim „kolačićima" pročitajte ovdje.    U REDU

Njega dječjih usta

Briga o oralnoj higijeni djeteta treba započeti čak i prije nego se pojavi prvi zub. Budući da svako razdoblje u djetetovom razvoju ima svoje specifičnosti, tako se i oralna higijena treba prilagoditi različitim razdobljima djetetova razvoja – treba prilagoditi proizvode za oralnu higijenu, ali i pristup oralnoj higijeni. Naravno, važan je i pozitivan primjer oralne higijene koji će djeca vidjeti od svojih roditelja. O tome kako održavati mliječne zube pročitajte u nastavku članka.

Pojava mliječnih zuba

Do treće godine dijete već ima oko 20 mliječnih zuba. Prvi zubi se pojave između 4. i 11. mjeseca djetetovog života. Prvo se pojave donji sjekutići, zatim gornji sjekutići, te iza toga i drugi gornji sjekutići, zatim drugi donji sjekutići, pa gornji i donji očnjaci, zatim prvi pretkutnjaci te drugi pretkutnjaci. Njega zuba se ne smije zapostaviti u prvim godinama djetetovog života, bez obzira što će ti zubi, kroz određeno razdoblje, biti zamijenjeni trajnim zubima. Loše zdravlje mliječnog zuba, može ozbiljno naštetiti zdravlju budućeg trajnog zuba koji se počinje razvijati odmah po izlasku mliječnog zuba kojeg će jednog dana zamijeniti. Još jedna funkcija mliječnog zuba je stvoriti prostor za trajni zub. Ukoliko dijete rano izgubi mliječni zub može se dogoditi da se taj prostor popuni (rastom drugih zuba koji polako zatvaraju taj prostor i ne ostavljaju dovoljno prostora novom zubu koji treba izići); posljedica toga mogu biti ozbiljni ortodontski problemi. Stoga je iznimno važno da se djetetu rano približi potreba održavanja oralne higijene jer je to ključno za kasnije zdravlje zuba i usne šupljine, ali i zdravlje cijelog organizma u kasnijim godinama.

Pomoć roditelja pri čišćenju zuba

Unatoč činjenici da se djetetova usta tijekom razvoja stalno mijenjaju jedna činjenica uvijek ostaje ista: za pravilnu oralnu higijenu potrebno je očistiti sve površine svakog zuba. naravno, postoje različiti pristupi kako to učiniti, ali ono što je važno jest da prvi susret djeteta s četkicom bude pozitivan. Jedna od popularnijih načina kojem se roditelji često okreću, jest dati djetetu četkicu kao igračku da se priviknu na držanje četkice i stavljaju je u usta i tako se navikavaju na osjećaj četkice na zubima i desnima. Tako će se kasnije lakše naviknuti na važnost dobre oralne higijene.

S obzirom da dijete nema još dobro razvijene motoričke sposobnosti da kvalitetno i temeljito očisti zube pomoć roditelja je dobrodošla, pogotovo kada je riječ o pravilnom četkanju malim kružnim pokretima uz rub zuba i desni. Kvalitetu djetetovog četkanja je uglavnom teško provjeriti, stoga roditelji mogu posegnuti za dvobojnim sustavom otkrivanja zubnih naslaga, koji različitom bojom ukazuje na svježe i stare zubne naslage. Na taj način roditelji lakše uoče problematična područja, odnosno gdje su zubne naslage dobro očišćene, a gdje nisu. Na taj način roditelj može poboljšati način, odnosno naviku kako dijete čisti svoje zube.

Vjerni pomagači

Četkice za zube i ostali proizvodi za oralnu higijenu su najbolji pomagači pri održavanju čistih i zdravih zuba. Zato je važno odabrati četkice za zube koje će biti zabavne prilikom korištenja, ali i učinkovite.

Za prvu četkicu koju djete može koristiti stomatolozi roditeljima preporučaju CURAkid (ovu četkicu mogu koristiti već od pojave prvog zuba).

Od pete godine nadalje poželjno je koristiti CURAPROX Smart četkicu za zube s više tisuća finih i mekanih vlakana koji će učinkovito, temeljito i nježno očistiti zube. I u ovom periodu djetetova života je važno da dijete ne razvije negativan odnos prema četkanju, ukoliko je četkica za zube pretvrda.

Kod mliječnih zuba potrebno je veliku pažnju posvetiti brazdama na gruznoj površini zuba, jer su te brazde dosta duboke i u njima se dosta često zadržava hrana. Najjednostavniji način za uklanjanje tih ostataka hrane jest korištenje posebne četkice koja ima samo jedan snop vlakana te ciljano može ukloniti ostatke hrane i ubne naslage iz skrivenih područja.