Mliječni zubi
Prvi mjeseci djetetova života iznimno su važni zbog rasta i razvoja zdravih zuba, ali i zbog osobnog razvoja djeteta. Što su djeca više izložena različitim podražajima, veći je i učinak na njihov psihički i osobni razvoj. Što je više podražaja, poput sisanja, gutanja, grizenja, to je bolji razvoj čeljusti i zuba.

Većina roditelja nicanje mliječnih zuba svojih mališana pamti po neprospavanim noćima, dok se djeca izgubljenog mliječnog zubića najradije sjećaju po nezaboravnom poklonu Zubić vile.


Značaj i uloga prvih zuba

Prvi mliječni zubi u dojenčadi se pojavljuju između 4. i 11. mjeseca života. Prvo se pojavljuju oba donja sjekutića, potom prvi i drugi gornji sjekutići, zatim druga dva donja sjekutića, prvi gornji i donji kutnjaci, potom očnjaci i na kraju između 24. i 36. mjeseca života drugi kutnjaci. Svi mliječni zubi izrastu do 3. godine djetetova života, te ih tada ima 20. Neki roditelji često podcjenjuju značaj zdravlja mliječnih zuba svoje djece, jer smatraju da će ti zubi ubrzo ispasti i zato ne treba osobito brinuti za njih, što nikako nije točno. Naime, čim izraste prvi mliječni zub, ispod njega se počinje razvijati trajni zub. Loša briga o mliječnim zubima može ozbiljno naštetiti i trajnim zubima. Mliječni zub je također onaj koji “čuva“ mjesto trajnom zubu. Ako dijete prije vremena izgubi mliječni zub, taj se prostor počinje brzo sužavati, što može kasnije rezultirati i mogućim ortodontskim problemima.

Neka djetetovo prvo iskustvo s četkicom za zube bude ugodno

Od velikog je značaja da dijete već u ranijim godinama nauči važnost održavanja dobre i pravilne oralne higijene, jer je ono iznimno bitno za njegovo oralno zdravlje, kao i zdravlje cjelokupnog organizma u kasnijim godinama. Treba paziti i na prehranu, koja treba sadržavati što manje šećera i slatkih pića. Također, bitno je i osigurati da prvo djetetovo iskustvo s četkicom za zube bude ugodno, jer će se dijete prije naviknuti na redovnu potrebu četkanja zuba.

Tijekom djetetova rasta i razvoja dječja usta se mijenjaju – od razdoblja bez zuba, mliječnih zuba, mješovitoga stanja zuba (mliječni i trajni zubi), do svih izniklih trajnih zuba.

Upravo zato se cijelom procesu prilagođavaju i pomoćna sredstva koja se koriste za održavanje oralne higijene. Za razdoblje bez zuba najidealnija pomoć je CURAbaby prsten za žvakanje.

CURAbaby prsten za žvakanje je savršena kombinacija prstena za žvakanje, zvečke za igru i masažne četkice za zube. Prsten za žvakanje, s različitim površinama za grizenje, pomaže dijetetu pri neugodnom osjećaju nicanja zuba, a masažna četkica priprema dijete na upotrebu prve, prave četkice za zube.

Kada se pojavi prvi zub, vrijeme je za prvu četkicu za zube. Dječja zubna četkica CURAPROX CURAkid je idealna za nježne desni i male dječje zubiće. Zahvaljujući iznimno tankim CUREN® vlaknima, CURAPROX CURAkid četkica omogućit će učinkovito i bezbolno četkanje zuba. Svakako je preporučljivo da djetetu pri četkanju zuba pomognu roditelji, od pojave prvog zuba sve do djetetova polaska u školu. Zubna četkica CURAkid na svojoj glavi ima više od 3.000 iznimno tankih i nježnih vlakana, koje će učinkovito dosegnuti teško dostupna područja u malim dječjim ustima. Silikonska obloga glave četkice će djetetu omogućiti nježno i bezbolno iskustvo s zubnom četkicom, dok će silikonska obloga držača četkice osigurati ugodno držanje u dječjoj ruci i olakšati četkanje kako djetetu, tako i roditeljima. Kako bi četkanje zubića bilo i zabavno, CURAkid četkica ima praktičnu silkonsku dršku s kojom je možemo jednostavno pričvrstiti za policu ili ogledalo u kupaonici, a ujedno time očuvati i samu higijenu četkice.

CURAPROX - za zdrave zube tijekom cijelog života.