Neka prvo iskustvo četkanja bude ugodno i zabavno

Iako mliječni zubi ispadnu nakon nekoliko godina i na tom mjestu izrastu trajni zubi, njihovu brigu ne treba zanemariti. O dječjim zubima moramo posebno brinuti jer su zbog tanke cakline osjetljiviji na nastanak karijesa. Neredovita i nepravilna higijena mliječnih zuba može naštetiti trajnim zubima koji se krenu razvijati odmah nakon što izraste prvi mliječni zub.


Prvi mliječni zubi razvijaju se već tijekom trudnoće

Vrlo je važno da je buduća mama svjesna da svojim životnim stilom i odlukama utječe na zdravlje djeteta. Pravilna prehrana omogućava dovoljno hranjivih tvari za razvoj organizma i zuba djeteta. Zubi s pravilnim sastavom jednostavnije će se obraniti od oštećenja i opstati tijekom cijelog života. Također, pravilna prehrana pomaže u pravovremenom rastu zuba, što ujedno sprječava i neke moguće nepravilnosti u razvoju zuba. Kako bi osigurala pravilan razvoj zubnog tkiva djeteta, buduća majka mora unositi dovoljnu količinu vitamina D, kalcija, fosfora, fluora i ostalih elemenata u svakodnevnoj prehrani.


Prvi zubići su jako bitni

Roditelji često misle kako briga oko mliječnih zuba ne treba biti redovita i temeljita zato što će oni ionako ispasti i zamijeniti će ih trajni zubi, ali to nikako nije točno. Nakon što izraste prvi zub dijete treba obaviti svoj prvi stomatološki pregled. Neredovita i netemeljita higijena mliječnih zubića može štetiti trajnom zubu koji se počne razvijati odmah nakon što izraste prvi mliječni. Mliječni zubi imaju još jednu ulogu: omogućiti prostor za razvoj trajnog zuba. Ako dijete prijevremeno izgubi mliječni zub, prostor se počinje sužavati, što kasnije može uzrokovati ortodontske probleme.

Prvo četkanje neka bude ugodno iskustvo

Temeljita i pravilna oralna higijena važna je za mališana od prvog dana. Dječji zubi su zbog svoje tanke cakline osjetljiviji na nastanak karijesa, zbog toga im treba posvetiti posebnu pozornost od prvog dana. Nakon što izraste prvi zubić vrijeme je i za prvu pravu četkicu. Prilikom izbora četkice, potrebno je posvetiti pozornost vlaknima koja moraju biti mekana i gusta. Tako će četkica biti nježna, ali i učinkovitija u čišćenju. Ako je četkica pretvrda, zbog neugode i boli dijete često odbija pranje zuba. Ako je prvi kontakt djeteta s četkicom ugodan, pranje zuba će također biti zabavno i pozitivno iskustvo kao i budući preventivni pregledi kod doktora dentalne medicine. Preporučljivo je da glava četkice bude gumirana kako bi se spriječila mogućnost ozljeda nježne dječje sluznice. Drška četkice također je bitna i trebala bi svojim dizajnom omogućiti njeno pravilno držanje, djeci, ali i roditeljima. Za dobru oralnu higijenu potrebno je da roditelj pomaže i ima nadzor nad djetetom pri četkanju zuba sve do njegove desete godine.

Roditelj kao primjer

U dobi od tri godine djetetova je motorika već toliko razvijena, da može horizontalnim pokretima očistiti žvačne površine, ali nježni kružni pokreti još su uvijek zadaća roditelja. U čišćenju dječjih zubića najvažniji je pozitivan primjer roditelja.