Dijete i strah od stomatologa  05.01.2016   Dječji zubi     djeca, zubar

Skrb o oralnoj higijeni počinje i prije pojave prvih zubića. Za brigu o higijeni djetetovih usta su zaduženi roditelji, koji svojim odnosom prema čišćenju zuba značajno utječu i na dijete. Pa ipak, bez obzira na to koliko predano skrbimo za zdravlje svojih ili dječjih zuba i usne šupljine, općenito preventiva obuhvaća još jedan značajan dio koji bi djeca, a i brojni odrasli, najradije preskočili, a to su – redoviti posjeti stomatologu. Naime, strah od stomatologa može biti jači od nas. Ne može ga poništiti ni činjenica da redovitim posjetima pridonosimo ne samo svojem oralnom zdravlju, već i zdravlju cijeloga tijela. Budući da je važno da se strah ne razvije već u djetinjstvu, u nastavku pročitajte kada prvi put posjetiti stomatologa, kako pripremiti dijete za posjet stomatologu i kako savladati strah od stomatologa.

Prvi pregled

Prvi posjet stomatologu se preporučuje kad djetetu izraste prvi mliječni zub, obično od 6. do 10. mjeseca. Taj je posjet više posvećen roditeljima nego djetetu, jer je preventivno - obrazovne prirode. Stomatolog će podučiti roditelje o tome kako pravilno skrbiti o djetetovim zubićima i kakve prehrambene navike održavati te ih upozoriti na štetni učinke poslastica, slatkih pića i drugih loših navika. Sljedeći posjet roditelji mogu planirati od 2. do 3. godine.

Igrom do posjeta bez suza

Na dječje shvaćanje pregleda kod stomatologa utječu brojni čimbenici, stoga nije suvišno uložiti nešto više vremena i energije da djetetu objasnite što stomatolog radi i zašto ga treba redovito posjećivati. Sastavili smo nekoliko načina kako pristupiti djetetu da ne razvije strah od stomatologa.

1) S djetetom se na prvi preventivni pregled zaputite dok još nema tegoba ili bolova. To će vrijeme biti namijenjeno samo upoznavanju ordinacije i stomatologa, a dijete će možda morati otvoriti usta samo kako bi se prebrojali svi zubići. Budući da stomatolog prilikom takvoga posjeta neće obaviti nikakav zahvat, veća je mogućnost da će proći u ugodnoj atmosferi. Stoga se u djetetu neće pojaviti strah i bez oklijevanja će doći i idući put.

2) Maloj je djeci najjednostavnije kroz igru približiti različita područja, teme i profesije, pa tako i stomatološku. S njima se možete igrati kod kuće tako što ćete im prvo objasniti što se događa prilikom posjeta stomatologu, a zatim u različitim ulogama to i odglumiti. Takav pristup djeci sve češće biraju stomatolozi i njihovi asistenti, stoga posjet za dijete može biti prava dogodovština koje će se rado sjećati.

3) Strah roditelja od stomatologa može imati značajan utjecaj i na dijete jer će se, neopravdano, bojati posjeta stomatologu i prije nego što prvi put sjedne na stomatološku stolicu. Ako roditelj ima strah od stomatologa, on nikada ne smije posjet stomatologu predstavljati kao nešto strašno, kao kaznu. Naime, stomatolog je savjetnik i učitelj, mentor i liječnik. Preventivnim pregledima možete spriječiti eventualne probleme sa zdravljem zuba i desni u djeteta, a uz uvažavanje njegovih savjeta i roditelj i dijete može očuvati zube zdravima do kraja života.