Lijep i zdrav osmijeh s fiksnim ortodontskim aparatom

Iako je prije vrijedilo da zubni aparatić nose samo djeca, danas se s njim smiješi sve više odraslih. Dobna ograničenja u uklanjanju nepravilnosti zapravo ne postoje, jer dječji zubi, kao i kod odraslih, nisu čvrsto ukorijenjeni u desni. Oni su za desni i kost vezani posebnim fleksibilnim vlaknima koja omogućavaju da nepravilnosti u rastu i razvoju zuba uklonimo u bilo kojoj životnoj dobi.


Oralna higijena teško dostupnih mjesta u našim ustima

Brojne posebnosti i specifičnosti u našim ustima nalažu još temeljitiju oralnu higijenu. Neke od njih su: neravni zubi, fiksni ortodontski aparat, umnjaci i protetski nadomjesci. Najčešće je riječ o mjestima kojima se treba posebno posvetiti, a osim četkice za zube preporuča se koristiti i pojedina dodatna pomagala.

Fiksni ortodontski aparat i pravilna oralna higijena

Osnova za zdravlje usne šupljine je temeljita oralna higijena kroz redovito uklanjanje zubnih naslaga. Zubne naslage su nakupina bakterija i drugih mikroorganizama koje svojim djelovanjem mogu oštetiti zube i desni. Svakodnevna higijena je ponekad dosta zahtjevna, jer zahtijeva poznavanje svih skrivenih kutaka u usnoj šupljini koje je četkicom teže dosegnuti i u kojima se nakupljaju bakterijske naslage. Međutim, broj takvih mjesta još se povećava kada se u ustima pojavi fiksni ortodontski aparatić.