Upozorenje Naša web stranica www.zdrav-osmijeh.com koristi „kolačiće" kojima omogućavamo sigurno i napredno korisničko iskustvo. Više o pojedinačnim „kolačićima" pročitajte ovdje.    U REDU

Fiksni ortodontski aparat i pravilna oralna higijena

Osnova za zdravlje usne šupljine je temeljita oralna higijena kroz redovito uklanjanje zubnih naslaga. Zubne naslage su nakupina bakterija i drugih mikroorganizama koje svojim djelovanjem mogu oštetiti zube i desni. Svakodnevna higijena je ponekad dosta zahtjevna, jer zahtijeva poznavanje svih skrivenih kutaka u usnoj šupljini koje je četkicom teže dosegnuti i u kojima se nakupljaju bakterijske naslage. Međutim, broj takvih mjesta još se povećava kada se u ustima pojavi fiksni ortodontski aparatić.


Fiksni ortodontski aparat i kritična mjesta

U ustima su najmanje dva područja kojima se treba posebno posvetiti. Riječ je o rubu između desni i zuba te o međuzubnim prostorima. Ako je na zubima postavljen fiksni ortodontski aparat, na popis možete dodati još jedno kritično mjesto koje se nalazi uz bravice (nosače) aparata. Stoga je u tome slučaju nužno sustavno i temeljito čišćenje još jedne dodatne površine.

Rub između zuba i desni

Rub između zuba i desni uvijek predstavlja kritično mjesto za razvoj upale. Zbog bravica fiksnog aparata čišćenje oko tih mjesta često postaje otežano, stoga valja na to obratiti posebnu pozornost. Za temeljito uklanjanje naslaga, bez oštećenja desni, koristite ultra mekanu četkicu CURAPROX CS 5460. Njezina fina i gusta CUREN vlakna će temeljito odstraniti sve zubne naslage iz ovog područja. U grupi soničnih četkica taj će posao učinkovito i nježno obaviti CURAPROX Hydrosonic četkica, čiju učinkovitost potvrđuju i brojna istraživanja.

Međuzubni prostori

Za čišćenje međuzubnih prostora preporučljivo je koristiti tanke međuzubne četkice CURAPROX CPS »prime« jer njihova tanka žičana jezgra omogućuje uporabu i u vrlo uskim međuzubnim prostorima. Budući da upala desni započinje upravo na tim teže dostupnim mjestima, potrebno je redovito uklanjati bakterijske naslage i iz tih skrivenih mjesta. Ako to ne činite, povećava se i rizik od nastanka karijesa u međuzubnom prostoru. U odabiru prave odgovarajuće veličine međuzubne četkice može vam pomoći vaš doktor dentalne medicine ili možete veličinu odrediti i sami, koristeći međuzubne četkice od najmanje veličine CPS 06.

Osobe s fiksnim ortodontskim aparatom

Kao pomoć u čišćenju oko i ispod žica fiksnog ortodontskog aparata predlažemo:

  • četkicu za zube CURAPROX CS 5460 "Ortho" s utorom u sredini vlakana
  • električnu četkicu CURAPROX Hydrosonic
  • posebnu četkicu s jednim snopom vlakana CURAPROX CS Single
  • međuzubne četkice
  • posebne superkonce

Kemijska potpora

Ponekad samo mehaničko čišćenje četkicom za zube i drugim pomagalima nije dovoljno učinkovito, stoga se nerijetko preporuča koristiti i posebna kemijska sredstva: pastu za zube i/ili tekućinu za ispiranje usne šupljine koje sadrže sastojke za sprječavanje nastanka zubnih naslaga. Paste za zube, tekućine za usta i gel iz Curasept linije sadrže klorheksidin – sastojak koji se u dentalnoj medicini koristi već desetljećima za sprečavanje nastanka zubnih naslaga.