Lijep i zdrav osmijeh s fiksnim ortodontskim aparatom

Iako je prije vrijedilo da zubni aparatić nose samo djeca, danas se s njim smiješi sve više odraslih. Dobna ograničenja u uklanjanju nepravilnosti zapravo ne postoje, jer dječji zubi, kao i kod odraslih, nisu čvrsto ukorijenjeni u desni. Oni su za desni i kost vezani posebnim fleksibilnim vlaknima koja omogućavaju da nepravilnosti u rastu i razvoju zuba uklonimo u bilo kojoj životnoj dobi.


Osoba s fiksnim ortodontskim aparatom u prosjeku isti nosi oko dvije godine. Svakodnevnoj oralnoj higijeni fiksnog ortodontskog aparata treba posvetiti znatno više vremena te pri tome upotrebljavati odgovarajuće alate kako bi zubi bili dobro postavljeni, lijepi i zdravi.

Zašto aparatić za zube?

Nekoliko je razloga za postavljanjem ortodontskog aparata. Ortodontski aparat postavlja se zbog nesrazmjera u veličini gornje i donje čeljusti ili neodgovarajućeg položaja zuba gornjeg zubnog luka prema položaju zuba donjeg zubnog luka. Među najčešćim uzrocima su genetska odsutnost pojedinih zuba, prevelik broj zuba, sisanje dude ili prsta kod beba i male djece, što često uzrokuje pojavu otvorenog zagriza, križnog zagriza bočnih zuba i distalnog zagriza i druge nepravilnosti.

S aparatićem za zube sačuvati ćete svoje zube, postići najpravilniji oblik zuba, kao i odgovarajuće razmake između zuba te ujedno povećati svoje samopouzdanje. Kakav ortodontski aparat je za vas najprimjereniji odlučit ćete uz savjetovanje s ortodontom. Aparatiće za zube dijelimo na mobilne i fiksne. Prednost fiksnog ortodontskog aparata je da se zubi mogu pomicati iz nepravilnog u pravilan položaj u svim smjerovima i da aparat djeluje kontinuiranom silom na zube. Bravice takvog aparata mogu biti čelične, zlatne, od bezbojne keramike ili bezbojnog kompozita. Dostupni su i modni dodaci - mlađe generacije vole ukrašavati bravice svog aparatića za zube kristalima u raznim bojama kako njihov osmijeh ne bi krasile žice već blještavi šareni kamenčići.


Vrlo popularni su i tzv. nevidljivi aparatići za zube. Radi se o termoplastičnim folijama s kojima možemo do određene mjere pomaknuti zube u željeni položaj. Dobro je znati da je taj način namijenjen manjim razmacima između zuba pri kraju ortodontskog tretmana s ciljem postizanja savršene postave zuba nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata.


Zdrav osmijeh s fiksnim ortodontskim aparatom i nakon njega

Kako bi zubi nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata uz pravilan postav bili također i zdravi, potrebno je uz zubne i međuzubne četkice posegnuti i za određenim dodatnim pomagalima. O odgovarajućoj i pravilnoj higijeni fiksnog ortodontskog aparata savjetujte se sa svojim ortodontom. Tijekom tretmana često i redovito ćete ga posjećivati, jer će brinuti o promjeni lukova, a moguće i o premještanju bravica. Da li je vaša higijena odgovarajuća možete provjeriti od strane stručnjaka ili pak sami uz pomoć posebnih tableta za dvobojno otkrivanje zubnih naslaga - svjetlija obojanost nije opasna, dok tamnija označava stare, nakupljene zubne naslage koje uzrokuju upalu desni i oštećuju zubnu caklinu.


Zube s fiksnim ortodontskim aparatom četkajte s malom, gustom i mekanom zubnom četkicom, koja na sredini glave ima posebno urezana vlakna za učinkovitije čišćenje zuba, bravica i žica. Bravice fiksnog ortodontskog aparata dodatno očistite četkicom s jednim snopom vlakana ili tzv. snopičastom četkicom. Učinkoviti su i posebni zubni konci koji na svakoj strani imaju plastični dio koji olakšava provlačenje konca kroz teže dostupne prostore i u sredini mekanu spužvicu kojom čistite oko bravica i žica aparata.

Bez obzira na to nosite li aparatić za zube ili ne, pobrinite se o međuzubnim prostorima u vašim ustima. Očistite ih s odgovarajućim veličinama međuzubnih četkica. Prostori između zuba nisu svi iste veličine te će za njihovo učinkovito čišćenje biti potrebno upotrijebiti dvije ili tri različite veličine međuzubnih četkica. Međuzubne četkice možete upotrijebiti i za čišćenje ispod bravica i žica ortodontskog aparata, samo će u tom slučaju biti potrebno da budu nešto veće nego one koje koristite u međuzubnim prostorima. Kako biste bili sigurni da imate baš sve potrebne alate, na prodajnim mjestima dostupni su i posebni setovi za oralnu higijenu fiksnog ortodontskog aparata.

Iako se čini poprilično puno posla, uz malo vježbe, svakodnevna higijena zuba koje krasi fiksni ortodontski aparat bit će jednostavan zadatak i prava sitnica. Imajte na umu da zdrava usta znače zdravo tijelo i da lijep osmijeh nisu samo ravni zubi već prije svega čisti i zdravi zubi, pa čak i nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata.