Važnost sline u našim ustima

Većina nas zubnu četkicu upotrebljava još od trenutka kada nam je izrastao prvi zub i po nekom nepisanom pravilu uvijek uz nju dodatno koristimo i zubnu pastu. No da li se ikada zapitamo što se doista nalazi u zubnoj pasti? Da li je sve što sadrži pasta nužno potrebno i zdravo? Zubna pasta prije svega bi trebala biti korisna i ne uzrokovati štetu. Mnoge paste na tržištu zbog svojih sastojaka oštećuju površinu zuba, nadražuju sluznicu usta i često uzrokuju pojavu afti.

3 koraka do pokvarenih zuba

Jeste li znali da je caklina najtvrđa tvar u ljudskome tijelu? Međutim, to ne znači da je neuništiva. Može je napasti karijes. Uzrok njegova nastanka su bakterije u zubnim naslagama koje prilikom razgradnje šećera tvore kiseline, a one s vremenom otapaju caklinu. Cijeli proces nije toliko brz, jer slina zahvaljujući mineralnom sastavu ima snagu popravljati mikrooštećenja cakline. Ipak, ako se caklina učestalo i dugotrajno napada, obrambena snaga sline više neće biti dovoljna.

Karijes

Nastanku karijesa najviše smo podložni od 6. do 12. godine kada rastu trajni zubi. Ako ste se u tome razdoblju susreli s karijesom, vrlo je vjerojatno da će vam se na tim mjestima i kasnije ponavljati slični problemi. Rješenje, odnosno sprječavanje nastanka karijesa jest jednostavno – djecu naučiti redovitoj i temeljitoj oralnoj higijeni s odgovarajućim pomagalima. Tako ćete ih zaštititi ne samo od karijesa, već će ta navika pridonijeti i sprječavanju upala desni u kasnijoj životnoj dobi.