Važnost sline u našim ustimaVećina nas zubnu četkicu upotrebljava još od trenutka kada nam je izrastao prvi zub i po nekom nepisanom pravilu uvijek uz nju dodatno koristimo i zubnu pastu. No da li se ikada zapitamo što se doista nalazi u zubnoj pasti? Da li je sve što sadrži pasta nužno potrebno i zdravo? Zubna pasta prije svega bi trebala biti korisna i ne uzrokovati štetu. Mnoge paste na tržištu zbog svojih sastojaka oštećuju površinu zuba, nadražuju sluznicu usta i često uzrokuju pojavu afti.

U našim ustima nalazi se potpuno prirodni zaštitni sustav koji štiti zdravlje zuba i sluznice – naša slina. U slini se uz vodu nalaze i minerali, bjelančevine i enzimi koji omogućavaju intenzivno zaštitno i obnavljajuće (remineralizacijsko) djelovanje sline. Enzimi u slini sprječavaju nastanak zubnih naslaga i razgrađuju šećere iz hrane čak i prije nego u njima nastanu štetne kiseline.


Ponekad veću vrijednost čini nešto čega zapravo nema

Većina zubnih pasti sadrži vrlo agresivne deterdžente, kao što je NLS (natrij lauril sulfat). Oni štetno djeluju na sluznicu usta i mogu uzrokovati uništavanje njenih stanica. Često paste sadrže i veće količine vrlo nadražujućih eteričnih ulja. Sve to može poremetiti prirodnu ravnotežu u ustima, izazvati iritaciju i pojavu neugodnih afti.


Dodatna potpora u zaštiti od karijesa

Iako su mišljenja o uporabi zubnih pasti s fluoridima vrlo podijeljena, većinom se dodani fluoridi smatraju dodatnom zaštitom od karijesa. Sudjeluju pri remineralizaciji zubne cakline i štite od štetnih bakterija. Upravo u tu svrhu je zubnim pastama dodan natrijev fluorid u različitim koncentracijama.

Učinkovita pomoć na provjerenim osnovama

Iako ne možemo zanemariti izuzetnu prirodnu ulogu sline u održavanju zdravlja zuba i sluznice usta, ipak ćemo i nadalje koristiti zubnu pastu – bilo zbog ugodnog okusa ili dodatne zaštite koju nudi. Pri tome je od velike važnosti da odaberemo pastu koja nam neće uzrokovati nikakvu štetu.

CURAPROX Enzycal zubne paste su nježne za sluznicu usta i omogućavaju iznimno učinkovitu zaštitu. Ne sadrže deterdžent i NLS (natrij lauril sulfat) pjenila, kao i dodatne enzime koji su inače prisutni u slini. Kombinacija tih enzima i natrij fluorida poboljšava prirodno antibakterijsko i remineralizacijsko djelovanje sline. Na taj način je prirodna flora u ustima očuvana i aktivnost bakterija stavljena pod kontrolu.


Ponešto za svakoga

Enzycal zubne paste se razlikuju po količini dodanih fluorida koje sadrže – sukladno oznakama u nazivu, sadrže 1450 p.p.m., 950 p.p.m. natrij fluorida, dok ih ZERO uopće ne sadrži pa je primjerena za uporabu pri homeopatskom liječenju. Enzycal ZERO ne sadrži ulja mente i iznimno je blagog okusa, Enzycal 950 sadrži malu količinu, dok pasta 1450 u sebi ima više dodane arome no ipak ne toliko da nadražuje sluznicu usta.

CURAPROX Enzycal zubne paste nude rješenje za one kojima je potrebna intenzivna zaštita od karijesa, kao i za one kojima je u tu svrhu potrebna dodatna potpora enzima u vlastitoj slini.