3 koraka do pokvarenih zubaJeste li znali da je caklina najtvrđa tvar u ljudskome tijelu? Međutim, to ne znači da je neuništiva. Može je napasti karijes. Uzrok njegova nastanka su bakterije u zubnim naslagama koje prilikom razgradnje šećera tvore kiseline, a one s vremenom otapaju caklinu. Cijeli proces nije toliko brz, jer slina zahvaljujući mineralnom sastavu ima snagu popravljati mikrooštećenja cakline. Ipak, ako se caklina učestalo i dugotrajno napada, obrambena snaga sline više neće biti dovoljna.

3 najčešća koraka do pokvarenih zuba

1. Zaboravljamo očistiti zube

U ustima je više od 500 različitih vrsta mikroorganizama koji se neprestano razmnožavaju. Ako više puta zaboravimo očistiti zube, ubrzo nam može zaprijetiti karijes.

2. Zube očistimo samo površno

Osjećaj istinske čistoće zuba ponekad zavarava, osobito zbog uporabe paste za zube koja se pjeni i ima jak okus. Budući da je u ustima osjećaj svježine, uvjereni smo da smo zube očistili. Međuzubne četkice i zubni konac ne koristimo jer smatramo da pasta za zube obavi sve što se od čišćenja očekuje. To je daleko od istine.

3. Slatkiši i grickalice prate nas cijeli dan

Ako cijeli dan jedemo slatkiše i grickalice koje sadrže šećere, umjetna bojila, arome i okuse, vrijednost pH u ustima neprestano se smanjuje. To znači da se naši zubi nalaze u vrlo kiselom okruženju, što postupno nagriza i caklinu. Budući da su tako šećeri bakterijama na raspolaganju dugo vremena, karijes se može brzo pojaviti,