Umnjaci ili treći kutnjaci  23.11.2015   Preventiva     umnjaci

Osmice ili umnjaci (treći kutnjaci) izrastu kao posljednji trajni zubi, stoga im u ustima obično ostane vrlo malo prostora. Upravo zbog toga umnjaci mogu nepravilno izrasti i time biti teže dostupni prilikom čišćenja. To nameče mnoge dileme o tome treba li umnjak ostati u ustima ili ne. Dakako naš zadatak je da osiguramo redovnu temeljitu njegu i teže dostupnim mjestima poput kutnjaka. No ukoliko nam umnjaci uzrokuju prevelike poteškoće o njihovu se uklanjanju treba posavjetovati s doktorom dentalne medicine i koji će se pobrinuti pronaći najbolje rješenje.

Oralna higijena umnjaka

Za kvalitetnu i temeljitu njegu zuba, pogotovo onih teže dostupnih poput umnjaka, preporučljivo je uz četkicu za zube koristiti i dodatna sredstva, poput snopičaste četkice CS 1006 "single" ili četkice s manjom glavom – CS SMART. Ponekad je uz mehaničko čišćenje poželjna i kemijska potpora, koja dodatno štiti zube od karijesa, primjerice pasta za zube (Curasept ADS 705 ili 712), gel (Curasept ADS 350) ili tekućina za ispiranje usne šupljine s klorheksidinom i posebnom ADS formulom Curasept ADS 205, 212 ili 220. Sastojak klorheksidin pomaže u sprječavanju i smanjivanju upale desni, što je česta neugodna pojava prilikom izrastanja umnjaka.

Umnjaci zaslužuju dodatnu pozornost. Ne samo zato što rastu na teže dostupnim mjestima u našim ustima te ih najčešće površno očistimo, već i zato što ih prilikom njihova rasta često djelomično prekriva zubno meso. Upravo zbog toga se vrlo često događa da se tako stvore "džepići" u kojima se bakterije rado zadržavaju. Njihovo netemeljito i nepravilno čišćenje može dovesti do nastanka karijesa na umnjacima te on može zahvatiti i ostale zube u ustima. Ponekad i unatoč našim naporima, dodatna njega nije dovoljna te umnjake moramo izvaditi.

Razlozi vađenja umnjaka

Ukoliko umnjaci još uvijek nisu izrasli (ponekad niti ne znamo da ih imamo), njihovo izlaženje na površinu vrlo često je iznimno bolno iskustvo. Ako unatoč dobroj oralnoj higijeni uzrokuju glavobolje, najbolje je posavjetovati se sa svojim doktorom dentalne medicine o daljnjim mogućnostima, jer je odluka o mogućem vađenju individualna.

Najčešći razlozi vađenja umnjaka:

  • nepovoljan položaj umnjaka (npr. raste u prostor susjednog zuba ili prema unutarnjoj strani lica),
  • zub u usnoj šupljini nema dovoljno prostora za rast,
  • česti bolovi,
  • učestale upale,
  • pojava dubokog karijesa koji se zbog različitih okolnosti teško liječi.

Koja je poveznica između umnjaka i uma?

Sigurno se zapitamo što umnjaci imaju s umom? Umnjaci su dobili ime po činjenici da najčešće počinju izlaziti kasnije u životu, u godinama kada bismo trebali biti mudriji. O tome da li je ova tvrdnja istinita neka svatko procijeni sam za sebe.