Hrana za lijep osmijeh

Proljeće i ljeto su godišnja doba koja nas potiču na zdraviji život s više kretanja i uravnoteženijom prehranom, jer se želimo pripremiti za predstojeće tople dane i uživanja na plaži. No ipak uravnotežena prehrana nije značajna samo za tijelo i duh, već i za lijep osmijeh. U nastavku pročitajte koji su vitamini i minerali, prema mišljenju američke Akademije za opću dentalnu medicinu, važni za zdravlje zuba i desni te koju je hranu najbolje izbjegavati.

Vitamini i minerali

Kalcij

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu te je nužan za razvoj i zdravlje kosti i zuba. Njegovo pomanjkanje povećava rizik od nastanka upale desni i pojave karijesa.

Namirnice koje sadrže kalcij: brokula, kineski kupus, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke, školjke i smokve.

Željezo

Pomanjkanje željeza može uzrokovati glositis – upalu sluznice jezika i pojavu ranica.

Namirnice koje sadrže željezo: crveno meso, jetrica, cjelovite žitarice, crvena paprika, tamnozeleno lisnato povrće i lješnjaci.

Vitamin B3 (niacin)

Pomanjkanje vitamina B3 može uzrokovati pojavu neugodnog zadaha i aftiu ustima, no na svu sreću sadrže ga brojne namirnice te se vrlo jednostavno može unijeti u organizam odgovarajućom prehranom.

Namirnice koje sadrže vitamin B3: iznutrice, pileće meso, ribe i jaja, avokado, datulje, rajčica, zeleno lisnato povrće, brokula, alga spirulina, oraščići, mahunarke i integralne žitarice.

Vitamin B12 i B2 (riboflavin)

Afte u ustima mogu nastati i uslijed nedostatka ta dva važna vitamina (B12 i B2).

Namirnice koje sadrže vitamin B12 i B2: vitamin B12 – crveno i pileće meso, jetrica, svinjetina, ribe, mlijeko i mliječni proizvodi; vitamin B2 – kvasac, jaja, špinat, bademi. Oba vitamina sadrži i alga spirulina.

Vitamin C

Nedostatak vitamina C može uzrokovati krvarenje desni i kasniji gubitak zuba.

Namirnice koje sadrže vitamin C: jagode, papaja, agrumi, sirova crvena paprika, prokulica, brokula, grašak, kupus i krumpir.

Vitamin D

Vitamin D je vrlo značajan, jer pomaže tijelu apsorbirati kalcij. Čovjek koji je izložen suncu, za svoje potrebe prima dovoljno vitamina D, a njegovo pomanjkanje može se osjetiti kao peckanje u ustima, gorak okus ili okus po metalu te smanjenje čvrstoće zuba. Nedostatak vitamina D može oslabjeti zubno meso te zube učiniti poroznima i više podložnima nastanku karijesa.

Namirnice koje sadrže vitamin D: mlijeko, ribe, neobrađeni maslac, žumanjak i jetrica.

Hrana za NElijepe osmijehe

Neke su namirnice štetne za naše zube. Možemo ih se odreći ili smanjiti njihovo konzumiranje, ali u svakom slučaju treba izuzetno paziti na temeljitu oralnu higijenu.

Ugljikohidrati

To su šećeri – glavni neprijatelji zdravih zuba. Prerađujući šećere, mikroorganizmi koji se nalaze u zubnim naslagama na površini zuba stvaraju velike količine kiselina koje razaraju zubnu caklinu i uzrokuju karijes. Namirnice bogate ugljikohidratima, poput krumpira, kruha, tjestenine, slanoga peciva, za zube mogu biti gotovo isto štetne koliko i šećeri (slatkiši).

Ljepljive namirnice

Grožđice, energetske pločice od žitarica, žele bomboni i med namirnice su koje se izuzetno lijepe na zube. Slina, koja je inače naš prirodni štit od šećera, vrlo teško ispire šećer sa njih.

Žvakaće gume, bomboni i lizalice

Ti su slatkiši vrlo štetni za zube jer se šećer koji sadrže razvlači po zubima tvoreći svojevrsni slatki plašt. Uvijek kad je šećer u ustima prisutan dulje vremena, povećava se mogućnost nastanka karijesa.

Gazirana pića

Ta pića u sebi sadrže puno šećera. Prema nekim podacima boca bezalkoholnog gaziranog pića od 2,5 dcl sadrži 10 čajnih žlica šećera. Gazirana pića uzrokuju kiselinsku eroziju cakline zuba, zub slabi te dolazi do stanjivanja i odlamanja njegovih rubova. Budući da prilikom prekomjernog unosa pića s mjehurićima, zdravi zubi mogu biti ugroženi, njega zuba mora biti još temeljitija.

Prirodni sokovi

Ovi sokovi također sadrže velike količine šećera, što može uzrokovati oštećenje zubne cakline i nastanak karijesa.

Temeljito čišćenje zuba

Za lijep osmijeh nije bitno samo brinuti za uravnoteženu prehranu, već se valja posvetiti i redovitom i temeljitomčišćenju zuba. Na taj način uklonit ćemo bakterije iz zubnih naslaga, koje su ujedno i glavni uzročnik nastanka karijesa i upale desni. Za bolju oralnu higijenu možete učiniti mnogo ako zube temeljito i precizno očistite ujutro i uvečer. Temeljitim i redovitim četkanjem uklanjamo mekane zubne naslage, odnosno bakterije i time smanjujemo mogućnost nastanka karijesa i upale desni. Najbolje je upotrebljavati mekanu četkicu za zube s nekoliko tisuća finih, tankih vlakana, s kojom ćete moći učinkovito i bez uporabe prevelikog pritiska temeljito ukloniti zubne naslage sa zuba i iz ruba desni. Nikako nemojte zaboraviti očistiti i međuzubne prostore. Koristite međuzubnu četkicu odgovarajuće veličine i/ili zubni konac.