Dobar razgovor i neugodan zadah  17.01.2017   Hrana i zubi     neugodan zadah

Da li ste se ikad našli u prilici da vodite zanimljiv razgovor s prijateljima, kolegama na poslu, klijentima ili dobavljačima, ali ste zbog njihovog neugodnog zadaha željeli da razgovor što prije završi? Istraživanja pokazuju da je u 75% situacija za loš zadah kriva loša oralna higijena. Za bolju oralnu higijenu i problem lošeg zadaha potrebno je temeljito četkati zube, ali i jezik.

Glavni uzrok lošeg zadaha se skriva u naslagama bakterija na jeziku. Neugodan miris je uzrokovan bakterijama koje se nakupljaju u brazdama na jeziku kao i bakterijama koje se nakupljaju na zubima i između zuba, a koje se nastavljaju razvijati i umnožavati zbog nekvalitetne oralne higijene, ali i zbog prehrane koja obiluje proteinima (meso i mliječni proizvodi). Stoga je potrebno, uz redovito i temeljito čišćenje zuba, čistiti i jezik. Najbolji način za odstranjivanje bakterija s jezika je upotreba strugača za jezik.

Naslage na jeziku su samo jedan od uzroka neugodnog zadaha, odnosno halitoze. Drugi uzročnici mogu biti: loše održavana oralna higijena, bolest ili smetnje u dišnim i probavnim organima, konzumacija hrane jakog mirisa, kao što su luk, češnjak, razni sirevi, ali i alkoholna pića, kava i sl.