Za čiste međuzubne prostore i zdrave desni

Ako mislite da je za prevenciju bolesti zuba i desni dovoljno samo četkanje četkicom za zube dva puta dnevno, u krivu ste. Čak i ako koristite četkicu za zube s više tisuća finih i mekanih vlakana uspjet ćete očistiti samo 70% površine zuba. Prostor između zuba će ostati neočišćen, jer tamo vlakna četkice za zube ne dopiru, a bakterije koje se tamo nakupljaju mogu stvoriti ozbiljne probleme.

Bakterije iz međuzubnih prostora najbolje ćete ukloniti pomoću prave veličine međuzubne četkice, jer samo prava veličina može ukloniti sve naslage iz međuzubnog prostora. Ako je četkica premala, ona neće učinkovito očistiti, a ako je prevelika može ozlijediti desni prilikom čišćenja. Za učinkovito čišćenje međuzubnih prostora u jednim ustima obično je potrebno upotrijebiti dvije do tri različite veličine međuzubnih četkica.

Između velikog izbora međuzubnih četkica koje postoje na tržištu odaberite one koje imaju tanku, fleksibilnu i izdržljivu žičanu jezgru uz fina, duga vlakna. Takve četkice možete sigurno umetnuti u međuzubni prostor, pri čemu će se duga vlakna u potpunosti raširiti te učinkovito i bez ozljeda očistiti rub desni i bočne strane zuba.

Zašto čistiti međuzubne prostore?

Neočišćeni međuzubni prostori mogu dovesti do upale parodontalnih tkiva koju većina teško prepoznaje ili ne obraća posebnu pažnju. Neliječena upala desni (gingivitis) može se razviti u teže oblike upale parodontalnih tkiva, odnosno parodontitis koja je jedna od najraširenijih kroničnih bolesti. U međuzubnim prostorima se najčešće razvija karijes, a često se događa da zubne naslage u međuzubnom prostoru mineraliziraju i nastanu tvrde zubne naslage, odnosno zubni kamenac. Ne samo da će to narušiti vaš osmijeh nego može dovesti i do neugodnog zadaha.

Stoga, posvetite više pozornosti svojim zubima i desnima i temeljito ih očistite. Ako ste uporni, sav trud će biti nagrađen savršenim osmijehom za cijeli život.