Upozorenje Naša web stranica www.zdrav-osmijeh.com koristi „kolačiće" kojima omogućavamo sigurno i napredno korisničko iskustvo. Više o pojedinačnim „kolačićima" pročitajte ovdje.    U REDU

Protetske nadomjeske također treba održavati

Danas je na raspolaganju više protetskih rješenja kojima se mogu nadomjestiti jedan ili više izgubljenih zubi. Odabir ovisi o nekoliko čimbenika, među njima je jedan od najvažnijih broj izgubljenih zubi. Rješenje kod problema djelomičnih nedostataka zuba jesu mostovi, implantati ili djelomične zubne proteze, a za problem potpunog nedostatka zuba na raspolaganju je totalna, odnosno potpuna zubna proteza. Bez obzira na koji način se riješi problem nedostatka zubi, oralna higijena protetskih nadomjestaka mora biti prioritet.


Kako pravilno održavati protetske nadomjeske?

Njega protetskih nadomjestaka je važna, ne samo zbog vijeka trajanja samog nadomjeska već i zbog zdravlja ostalih površina koje okružuju protetske nadomjeske. Stoga je veoma važno da doktor dentalne medicine ili njegov asistent, nakon završetka postavljanja protetskog nadomjeska, upozna pacijenta s pravilnim načinom održavanja novih zuba, posebno područja oko implantata. Općenito vrijedi da se, nakon osnovnoga čišćenja zubi i međuzubnih prostora, odvoji dio vremena za čišćenje mjesta ispod mostova i oko zubnog implantata. Za učinkovitu njegu usne šupljine, gdje su postavljeni protetski nadomjesci i osiguravanje visoke razine oralne higijene, posebno se preporučuje upotreba sonične četkice CURAPROX Hydrosonic koja svojim hidrodinamičnim djelovanjem dopire i do mjesta koja su udaljena 1-2 mm od vlakana četkice, pri čemu čisti i prostor ispod mosta i oko implantata. Dodatna pomagala su i superkonci Thornton te CURAPROX "regular" i "soft implant" interdentalne četkice za čišćenje protetskih nadomjestaka i implantata.

A njega proteze?

Za treće zube također je vrlo važna primjerena, temeljita i redovita higijena. Da bi se izbjegle različite neugodnosti, koje su posljedica nedovoljne higijene zubne proteze i sluznice usta, poput namnoženih gljivica i upale sluznice usta, svakodnevno treba čistiti bakterijske naslage i ostatke hrane sa svih površina zubne proteze.

Neka pomagala koja mogu pomoći u njezi, odnosno pravilnom održavanju zubne proteze su:

posebna četkica za zube,
posebna pasta za zube,
tablete za čišćenje zubne proteze koje se rastapaju u vodi.

Prilikom njege proteze također se ne smije zanemariti ni činjenica da svaki dan treba očistiti i sluznicu usta, a osobito je značajna higijena mjesta gdje proteza dodiruje desni i nepce. Pritom pomaže mekana zubna četkica kojom se četkaju desni, odnosno sve površine koje pokriva proteza. Upotrebom mekane zubne četkice, koja ima masirajuće učinke, osigurava se i bolja cirkulacija u desnima i sluznici usta. Ukoliko se ostaci hrane i ostalih nečistoća potpuno ne uklone, povećava se rizik nastanka upale sluznice usta, na što može upućivati osjećaj peckanja u ustima. U tom je slučaju najbolje posjetiti doktora dentalne medicine koji će pomoći odgovarajućim savjetima i uklanjanjem nastalog problema.