Upozorenje Naša web stranica www.zdrav-osmijeh.com koristi „kolačiće" kojima omogućavamo sigurno i napredno korisničko iskustvo. Više o pojedinačnim „kolačićima" pročitajte ovdje.    U REDU

Kamen do kamena – upala desni

Zubni kamenac (mineralizirane zubne naslage) se najčešće nakuplja u rubovima između zuba i desni ili pod desnima gdje može prouzrokovati najviše problema, koji mogu postati poprilično ozbiljni. To je jedan od glavnih uzročnika koji mogu dovesti do razvoja parodontalne bolesti, vodeće bolesti u usnoj šupljini koja se može pojaviti već u tridesetim godinama.


Utjecaj zubnog kamenca na desni

Ako se kamenac nakuplja iznad desni može uzrokovati upalu desni - gingivitis, a ako se kamenac stvara pod desnima lako može prouzročiti upale kosti zuba i mekih tkiva, ali i parodontitis. Kamenac sam po sebi nije toliko opasan, ali zbog svoje strukture i hrapave površine stvara savršeno okruženje za nakupljanje novih zubnih naslaga. Na taj način drži bakterije bliže desnima te stoga i ne čudi da je kamenac jedan od glavnih faktora koji pogoršavaju stanje zubnih tkiva. Ako se problem ne uoči na vrijeme i ne zaustavi, uslijed upalnih procesa zub može izgubiti potporu i ispasti. Stoga su iznimno važni redoviti pregledi od strane doktora dentalne medicine. Oni ne samo da pomažu u održavanju dobrog oralnog zdravlja, nego nam pomažu i uštedjeti novac jer nas čuvaju od mogućih budućih ulaganja u protetske nadomjeske, od mostova, implantata do proteza.

Bolje spriječiti nego liječiti

Kao i kod drugih zdravstvenih stanja i ovdje vrijedi ona dobra stara poslovica: "Bolje spriječiti nego liječiti". Dobra vijest je da je sve u našim rukama, jer na području oralne higijene mnogo možemo učiniti sami, redovitim, ispravnim i temeljitim četkanjem, upotrebljavajući pritom proizvode koji su dobri za naše zube, desni i cijelu usnu šupljinu. Četkica za zube treba imati nekoliko tisuća finih i mekanih vlakana, koji mogu lako ući u sulkus, odnosno prostor između zuba i desni i kvalitetno ga očistiti koristeći pritom tehniku laganih kružnih pokreta. Ali, čak ni ako održavamo oralnu higijenu na visokoj razini, ne smijemo zaboraviti na redovite posjete doktoru dentalne medicine koji mogu bolje pregledati i ocijeniti stanje u ustima nego mi sami. Naime, sa svojim instrumentima doktori dentalne medicine mogu lakše uočiti ostatke kamenca ili zubnih naslaga koji se možda skrivaju u mjestima gdje ih je teško uočiti i uspješno ih mehanički ukloniti, a nama ostaje samo daljnje održavanje dobre oralne higijene - uz predivan osmijeh.